Azteb

اولتراسونیک کلینر

اولتراسونیک کلینر

اولترا سونیک کلینر

تمیز کردن تجهیزات پزشکی اهمیت بسیاری دارد و در صورتی که به درستی انجام نشود، عواقب جبران ناپذیری دارد و اگر وسیله ای به خوبی شسته نشود، جرم زدایی، ضد عفونی کردن و استرلیزه کردن آن نیز با مشکل رو به رو می شود از این رو لازم است پیش از هر بار استفاده کردن از ابزار و تجهیزات پزشکی آن ها را به خوبی تمیز و ضدعفونی کرد. اهمیت پاکسازی وسایل موجب شده است این صنعت همواره در حال پیشرفت باشد. روش های سنتی بسیاری برای تمیز کردن ابزار استفاده می شود که موثر ترین آن ها اتوکلاو است، با این حال ممکن است اتوکلاو نتواند برخی تجهیزات که ساختار شکلی پیچیده ای دارند را به خوبی ضد عفونی کند. برای حل این مشکل، از تکنولوژی جدیدی استفاده می شود که به آن دستگاه پاک کننده ی اولترا سونیک (الترا سونیک)، اولترا سونیک کلینر یا حمام اولتراسونیک گفته می شود. این دستگاه کمک می کند ابزار و تجهیزات حتی در سطوح غیر قابل دسترس مثل قفل کشو ها با دقت بالا تمیز شوند.

کاربرد

از این دستگاه برای پاک کردن تجهیزات ظریف و حساسی مثل تجهیزات افتالمولوژی (شاخه ای از چشم پزشکی)استفاده می شود. در گذشته، بسیاری از تجهیزات به علت عدم توانایی در تمیز کردن قفل ها، درزها و شیارها به اجبار دور انداخته می شدند، زیرا شست و شوی دستی یا استفاده از محلول های شست و شو نمی توانست به تنهایی سطح این ابزار را کاملا پاک کند. این در حالی است که اولترا سونیک کلینر ها می توانند به خوبی مواردی مثل خون خشک شده، محلول ها و داروها را از سطح ابزار مورد نظر پاک کنند. همچنین ابزاری مثل سرنگ ها در جراحی، پس از شست و شو با دستگاه  التراسونیک، روان تر کار می کنند.

تمیز کردن قسمت هایی از وسایل پزشکی که از دسترس برش های شست و شو خارج است به آسانی توسط اولترا سونیک کلینر ها انجام می گیرد. همچنین ابزاری که ممکن است توسط حرارت دیدن آسیب بینند به آسانی با این دستگاه شسته می شوند. این ابزار می توانند شامل مثل ابزار با بدنه ی پلاستیکی یا فایبر اپتیک (Fiber Optic) باشند. دیگر مورد استفاده ی این دستگاه در شست و شوی ابزاری است که دارای شیار و سوراخ هستند و لازم است با دقت بالایی شسته شوند. علاوه بر این، استفاده از دستگاه اولتراسونیک کلینر، نیاز شست و شوی دستی ابزار را حذف میکند. شست و شوی غیر دستی تجهیزات جراحی آلوده و لوازم آزمایشگاهی، احتمال انتقال عفونت و انواع آسیب را از بین می برد. 

اجزای تشکیل دهنده

  • ژنراتور یا مولد

              موج های با فرکانس بالا تولید می کند.

  • مبدل یا ترنس دوسر (Transducer)

              موج تولید شده را به موج مکانیکی تبدیل می کند. پاک کننده های اولتراسونیک می توانند بیش از یک مولد داشته باشند. 

  • محلول واسط (Medium)

             می تواند آب یا هر محلول مناسب دیگری باشد. موج های مکانیکی از طریق این مایع با ابزار آلوده برخورد کرده و فرآیند پاکسازی را انجام می دهند.

  • محفظه ی فلزی یا حمام (Bath)

               به این محفظه وان، مخزن یا تانک نیز گفته می شود و ابزار آلوده و مایع واسط در این محفظه قرار می گیرند.

  • گرم کننده

              مایع واسط را گرم می کند تا پاک سازی به بهترین نحو ممکن انجام شود.

  • شیر تخلیه ی مایعات

             بیشتر در دستگاه های بزرگ وجود دارد و برای تخلیه ی مخزن از محلول استفاده می شود.

  • سبد (Basket)

               برای گذاشتن ابزار در مخزن و بیرون آوردن آن ها استفاده می شود. استفاده از سبد، احتمال آسیب رسیدن به کاربر، وسایل و دستگاه را کاهش می دهد. 

  • درب دستگاه (Lid)

               استفاده از در، از انتشار آلودگی جلوگیری می کند.

  • ظروف مخصوص 

               برای ابزار به خصوصی استفاده می شوند. 

  • انواع محفظه

              دستگاه های بزرگ پاک کنده ی اولترا سونیک ممکن است علاوه بر محفظه ی شست و شو،  محفظه ی آب کشی و محفظه ی خشک کن نیز داشته باشند.

نحوه ی عملکرد

بهتر است قبل از استفاده از دستگاه، ابزار شست و شوی سطحی شوند تا آلودگی های بزرگ از روی آن ها برداشته شود. سپس ابزار را در سبد گذاشته و درون دستگاه قرار می دهیم. اولترا سونیک کلینر ها با استفاده از فرکانس های بالا و امواج فراصوت،  مایع واسط را فعال کرده و آلودگی ها را از سطوح وسایلی که در این مایع غوطه ورند، می زدایند. در واقع، دستگاه از طریق ایجاد امواج فراصوت یا اولتراسوند در یک محیط آبی، موجب به وجود آمدن پدیده ی حفره سازی یا کاویتاسیون (Cavitation) می شود تا به راحتی ابزار و تجهیزات را شست و شو و جرم زدایی کند. این امواج در محلول واسط، حباب های بسیار ریز میکروسکوپی ایجاد کرده که در برخورد با سطوح فرو می پاشند. سپس، یک فرآیند شست و شوی جاروب مانند ایجاد می کنند که آلودگی ها را از سطوح بر می دارد؛ به این فرآیند کاویتاسیون گفته می شود.

کاویتاسیون به ایجاد میلیون ها حباب در مایع از طریق اختلاف فشار در امواج فراصوت و فروپاشی آن ها در خود، در اثر فشار منفی گفته می شود که منجر به تولید انرژی زیادی می شود. از این انرژی برای پاک کردن آلودگی ها از سطوح استفاده می شود. امواج فراصوت بازه ای از صوت است که توسط انسان قابل شنیدن نیست و در بازه ی اصوات بالای 20 کیلو هرتز قرار می گیرد. استفاده از فرکانس های پایین در دستگاه موجب تشکیل حباب های بزرگ می شود که قدرت بیشتری دارند اما قدرت نفوذشان کم است. این در حالی است که شست و شو با فرکانس های بالا منجر به تولید حباب های کوچکی می شود که قدرت نفوذ بالایی داشته و پاکسازی را با دقت زیادی انجام می دهند. از این رو استفاده از فرکانس های بالا و پایین در یک چرخه ی شست و شو، میزان اثر گذاری فرآیند شست و شو را افزایش می دهد. در پایان، اگر دستگاه اولتراسونیک کلینر،  محفظه ی آب کشی نداشته باشد، لازم است پس از اتمام چرخه، ابزار آب کشی شوند. 

استفاده از این دستگاه به طور گسترده ای در حال افزایش است و این تکنولوژی روز به روز پیشرفته تر می شود. نوع مدرن تر دستگاه اولتراسونیک کلینر،  قابلیت شستن انواع پارچه را نیز دارد. این دستگاه می تواند آلودگی هایی که دیگر تکنولوژی ها  قادر به پاک کردنشان نیستند حل و پاک کند. همچنین، دسترسی این دستگاه نسبت به سایر روش های پاک سازی مثل شست و شو با برس بیشتر است؛ زیرا محلول به راحتی به تمام نقاط نفوذ می کند. این نقاط می تواند درون شیار ها، حفره ها، لوله ها و حتی ابزاری باشند که ساختار پیچیده ای دارند.

سیستم های شست و شوی اولتراسونیک برای شست و شوی ایده آل، از سه پارامتر استفاده می کنند:

  • کاویتاسیون (Cavitation)
  • شست و شوی سونیک (Sonic/Flow)
  • شوینده های قوی

ترکیب درست این سه مورد منجر به یک سیستم پاک کننده ی قوی و موثر می شود تا وسایلی که پاک کردنشان سخت است به راحتی جرم زدایی و پاکیزه شوند. ابزار جراحی های کم تهاجمی و ابزار جراحی لاپاروسکوپی از این دست وسایل هستند.

کاویتاسیون (Cavitation)

همان طور که گفته شد، پدیده ی کاویتاسیون یا حفره سازی، به پدیده ای گفته می شود که امواج فراصوت با عبور از مایع واسط و برخورد با اجسام، تولید حباب می کنند. این حباب ها در اثر اختلاف فشار ، فرو می پاشند و سطح آلوده را پاک می کنند. با این حال، درجه ی تاثیر گذاری کاویتاسیون به طور مستقیم وابسته به طراحی دستگاه، فشار و فرکانسی است که برای پاک سازی استفاده می شود. هنگام خرید اولتراسونیک کلینر باید دقت شود، فرکانس و حجم فشار دستگاه مناسب تجهیزات پزشکی باشد.

نحوه ی تشکیل حباب ها نیز حائز اهمیت است. برای مثال در دستگاه های قدیمی از مبدل های فلزی استفاده می شد در حالی مبدل های دستگاه های جدید از جنس سرامیک هستند. در برخی از دستگاه ها مبدل زیر تانک یا محفظه قرار می گیرد که برای پاک کردن آلودگی ها از روی یک طبقه سینی ابزار بسیار کاربردی است. از آن جایی که در این نوع دستگاه، امواج فراصوت از پایین تولید می شوند، کاویتاسیون برای سینی اول تجهیزات به مراتب بهتر انجام می شود و حباب ها به اولین سینی که برخورد کنند، ترکیده می شوند. از این رو سینی های بالاتر کمتر در معرض کاویتاسیون و در نتیجه جرم زدایی قرار می گیرند. با این حال دستگاه های بزرگ تمیز کننده ی اولتراسونیک، مبدل ها را در کناره های تانک تعبیه می کنند که اجازه می دهند چندین سینی هم زمان به طور دقیق و موثر تمیز شوند. 

شست و شوی سونیک و فلو (Sonic and Flow)

برخی از دستگاه های پاک کننده ی اولتراسونیک، امکان شست و شوی سونیک و فلو را نیز دارند. جریان پیدا کردن (Flow) محلول داخل ابزار اجازه می دهد درون لوله ها، درزها و تجهیزات حفره دار به خوبی شسته شود. همچنین استفاده از جریان فشرده شده منجر به شست و شوی مکانیکی بیشتر می شود.

ابزار شیار دار، لوله ای و حفره دار را نمی توان تنها با استفاده از روش استاندارد در پاک کننده های اولتراسونیک شست و شو کرد؛ بلکه می بایست برای این ابزار از قابلیت شست و شوی سونیک هم استفاده شود تا همراه با انرژی فراصوت (Ultrasonic) و کاویتاسیون (Cavitation) به شست و شوی تمام سطوح (درون و بیرون) ابزار بپردازند. برخی از ابزار جراحی که ساختار پیچیده ای دارند، نیازمند یک فشار جزئی در جریان یا فلو (Flow) هستند تا بشود اطمینان حاصل کرد تمام آلودگی های درونی و بیرونی ابزار از بین رفته اند. ترکیب فشار زیاد flow و کاویتاسیون یک روش موثر برای پاکسازی ابزار ظریف و پیچیده است.

مواد شوینده

انتخاب نوع شوینده بسیار مهم است. شوینده ها باید بتوانند علاوه بر پاک کردن آلودگی ها از روی سطوح، کیفیت اثر گذاری شان در انواع مایع واسط حفظ کنند، به دستگاه آسیب نرسانند و با سیستم اولتراسونیک سازگار باشند.

مزایا

امروزه بسیاری از ابزار جراحی، ظریف و حساسند و ساختار پیچیده ای دارند. از این رو تمیز کردن آن ها با دست زمان زیادی را از کادر درمان می گیرد. پاک کننده های اولترا سونیک روشی ایمن و موثر برای تمیز کردن دقیق و همزمان مقدار زیادی از تجهیزات پزشکی اند. این دستگاه می تواند ابزار کوچک، با اشکال نا متعارف و حفره دار را به خوبی تمیز کند، بدون این که به دستگاه آسیبی برسد. دیگر عواملی که پاک کنند ی اولترا سونیک را تبدیل به یکی از تجهیزات ارزشمند اتاق عمل، اورژانس  ها و دیگر بخش های درمانی می کند، عبارتند از:

  • قدرت تمیز کنندگی فوق العاده
  • سرعت و سادگی فرآیند پاک کردن
  • قابلیت پاک کردن خون، بافت، باکتری و میکرو ارگانیسم ها تنها در عرض چند دقیقه
  • صرفه ی اقتصادی 

             پاک سازی از طریق اولترا سونیک موجب طول عمر تجهیزات گران قیمت، کاهش زمان و انرژی برای شست و شو و کاهش مصرف مواد شوینده می شود.

  • صرفه جویی در زمان
  • قابلیت شستشوی ایمپلنت‌های پزشکی 
  • شستشوی کامل تمام سطوح ابزار که شامل منافذ کوچک، شیارها و درزهای باریک می شود.
  • سرعت بالا
  • ایمنی زیاد و کاهش خطر آسیب رسیدن به پرسنل و ابزار
  • عدم نیاز به چیدمان مخصوص ابزارو تجهیزات در دستگاه
  • استفاده ی راحت 


توصیه ها

این دستگاه می بایست بنا بر دستورالعمل های فروشنده و سازنده نصب، استفاده و نگه داری شود. این دستورالعمل ها می بایست شامل نکات ایمنی، نکات نگه داری، انتخاب محلول درست و روش های استفاده از آن، نحوه ی عملکرد دستگاه و زمان تعویض محلول باشد. برای استفاده ی درست و ایمن از دستگاه پاک کننده ی اولتراسونیک، نکات زیر می بایست رعایت شوند:

  • آلودگی های بزرگ می بایست پیش از شست و شو از روی تجهیزات برداشته شوند.
  • داخل لوله ها برس زده شود.
  • لازم است محلول های شست و شویی که تازه برای مصرف، آماده می شوند، مطابق با دستور سازنده ی دستگاه گاز زدایی شوند. در این فرآیند حباب هایی که در مایع حل شده اند، آزاد می شوند تا توان دستگاه افزایش پیدا کند.
  • از قرار دادن ابزار آسیب دیده در دستگاه خودداری شود، زیرا ممکن مقدار صدمات آن بیشتر شود.
  • در شست و شوی ابزاری که شسته می شوند مطابق با دستورالعمل ها و مشاوره با فروشنده عمل شود، زیرا بهتر است مواد به کار رفته در برخی از دستگاه ها مثل مواد چسبنده روی تجهیزات چشم پزشکی در دستگاه قرار نگیرند. این مواد ممکن است در اثر امواج فراصوت آسیب ببینند. همچنین شستن بعضی از فلزات با هم ممکن است درست نباشد. برای مثال دستگاه های ساخته شده از برنز، مس، آلومینیوم و کروم ممکن است با موادی مثل فلز ضد زنگ سازگار نباشند. همچنین، وسایل برقی و دارای لنز نیز می بایست با مشورت و احتیاط در دستگاه استفاده شوند.
  • محلول های شست و شو بهتر است هر چند وقت یک بار عوض شوند. در ایده آل ترین حالت این تعویض می بایست پس از هر بار استفاده باشد. ضروری است قبل از شست و شوی تجهیزات چشم پزشکی حتما محلول عوض شد. این محلول باید مطابق با دستورالعمل سازنده انتخاب شود تا به ابزار و دستگاه آسیب نرسد و کیفیت پاکسازی افت نکند.
  • ابزار کف مخزن قرار داده نشود تا مبدل آسیب نبیند.
  • آزمایش و بازبینی دستگاه برای اطمینان یافتن از کارکرد درست آن انجام شود.
  • هنگام استفاده از دستگاه، نکات ایمنی رعایت شود و کاربر از ماسک، دستکش، محافظ صورت و گان استفاده کند.
  • هنگام قرار دادن یا بیرون آوردن سبد ابزار، دستگاه خاموش باشد.
  • مقدار ابزاری که در سبد برای شست و شو قرار داده می شود با در نظر گرفتن توان دستگاه تنظیم شود. یعنی دستگاه نباید بیش از حد پر شود تا کیفیت پاکسازی کم نشود.
  • به سطح مایع در دستگاه توجه شود و دقت شود حتما ابزار به طور کامل در مایع غوطه ور شده باشند.

رعایت تمام موارد بالا منجر به یک تجربه ی مطلوب از دستگاه های پاک کننده ی اولترا سونیک خواهد بود.

هیچ محصولی در این دسته بندی وجود ندارد.